Lunes, 27 Agosto 2018 11:54

Assaig T4. Teatre d'impacte i concepte.

Escrito por

Assaig T4Dissabte passat vam poder gaudir a la plaça del Forn a Berga de l'obra Assaig T4 de la companyia Tràfec Teatre. Es tracta d'una obra que gira entorn de la sensació d'ofec i supervivència en un camp de concentració nazi i com aquests sentiments generats i aquestes vivències, la mateixa història, es perpetuen en el temps amb temes com l'emigració i els refugiats.
Teatre sobri però carregat d'emocions, sense gairebé text, aconsegueix amb el llenguatge corporal ficar-nos en la pell de les persones que van tenir aquestes vivències tan desagradables i contagiar-nos els seus sentiments, els seus pensaments i les seves sensacions. Moviments corporals propers a la dansa contemporània, llenguatge gesticular i un bon muntatge de llum i so són els eixos fonamentals que sostenen l'obra i que generen un ambient de tensió des del minut zero fins al final. Sirenes i el so de màquines d'escriure; llums que enfoquen de sobte i espanten als personatges; mappings amb els nombres de presoners dels camps de concentració però també amb elements figuratius, com és la papallona, que simbolitzen els anhels de llibertat; crits i algunes figures que també actuen de personatges com són les maletes o els cossos fragmentats. Aquesta combinació de peces té el propòsit de portar-nos a experimentar tot el que ens estan mostrant els personatges, els quals actuen com un personatge col·lectiu però sense arribar a una massa uniforme, és a dir, cadascun d'ells és capaç de situar-nos davant el que ell sent en aquest moment amb els matisos suficients com per diferenciar-ho dels quals sent el del costat.
L'oportunitat de poder veure l'obra en un lloc tan proper com és la plaça del Forn considero que va augmentar tot aquest potencial d'ambient que, potser, amb una representació tradicional d'escenari hagués perdut. No vam tenir l'ocasió de veure la representació en el teatre de Berga en 2016, però encara que no dubtem de la seva qualitat, la ruptura de la barrera públic-escenari d'aquesta ocasió va aconseguir aquest punt especial, únic, que va reforçar el missatge i les sensacions.
Per finalitzar, dir que la companyia segueix de gira amb aquesta obra. Podrem tenir l'ocasió de gaudir-los a Girona el proper 31 d'agost dins del FITAG, el 7 de setembre en el Festival Teatrale Nazionale Tracce en Oliveto Citra (Itàlia) i el 22 de setembre dins del Soli pa solim en Rēzeknē (Letònia) i esperem que augmentin dates perquè és una obra que ho mereix. També estarem atents a aquesta companyia que malgrat estar dansant des de fa gairebé 30 anys, ha estat tot un descobriment per a nosaltres i sabem que porten entre mans un altre muntatge que per temàtica no creiem que deixi indiferent a ningú. Teatre de qualitat, dels quals remouen per dins, dels quals van a l'arrel no podem deixar de recomanar-ho.

 

 

(Cast)

El pasado sábado pudimos disfrutar en la plaza del Forn en Berga de la obra Assaig T4 de la compañía Tràfec Teatre. Se trata de una obra que gira en torno a la sensación de ahogo y supervivencia en un campo de concentración nazi y cómo esos sentimientos generados y esas vivencias, la misma historia, se perpetúan en el tiempo con temas como la emigración y los refugiados.
Teatro sobrio pero cargado de emociones, sin apenas texto, consigue con el lenguaje corporal meternos en la piel de las personas que tuvieron esas vivencias tan desagradables y contagiarnos sus sentimientos, sus pensamientos y sus sensaciones. Movimientos corporales cercanos a la danza contemporánea, lenguaje gesticular y un buen montaje de luz y sonido son los ejes fundamentales que sostienen la obra y que generan un ambiente de tensión desde el minuto cero hasta el final. Sirenas y el sonido de máquinas de escribir; luces que enfocan de súbito y asustan a los personajes; mappings con los números de prisioneros de los campos de concentración pero también con elementos figurativos, como es la mariposa, que simbolizan los anhelos de libertad; gritos y algunas figuras que también actúan de personajes como son las maletas o los cuerpos fragmentados. Esta combinación de piezas tiene el propósito de llevarnos a experimentar todo lo que nos están mostrando los personajes, los cuales actúan como un personaje colectivo pero sin llegar a una masa uniforme, es decir, cada uno de ellos es capaz de situarnos ante lo que él siente en ese momento con los matices suficientes como para diferenciarlo de los que siente el de al lado.
La oportunidad de poder ver la obra en un lugar tan cercano como es la plaza del Forn considero que aumentó todo ese potencial de ambiente que, quizás, con una representación tradicional de escenario hubiera perdido. No tuvimos la ocasión de ver la representación en el teatro de Berga en 2016, pero aunque no dudamos de su calidad, la ruptura de la barrera público-escenario de esta ocasión consiguió ese punto especial, único, que reforzó el mensaje y las sensaciones.
Para finalizar, decir que la compañía sigue de gira con esta obra. Podremos tener la ocasión de disfrutarlos en Girona el próximo 31 de agosto dentro del FITAG, el 7 de septiembre en el Festival Teatrale Nazionale Tracce en Oliveto Citra (Italia) y el 22 de septiembre dentro del Soli pa solim en Rēzeknē (Letonia) y esperamos que aumenten fechas porque es una obra que lo merece. También estaremos atentos a esta compañía que pese a estar danzando desde hace casi 30 años, ha sido todo un descubrimiento para nosotros y sabemos que traen entre manos otro montaje que por temática no creemos que deje indiferente a nadie. Teatro de calidad, de los que remueven por dentro, de los que van a la raíz no podemos dejar de recomendarlo.

Assaig T4

Aquí comienza tu camino a la jungla. Inscríbete a nuestra newsletter.
Please wait
Esta obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivar 4.0 Internacional.
Las cookies facilitan la prestación de nuestros servicios. Al utilizar nuestros servicios, usted acepta que utilizamos cookies.
Más información De acuerdo