Lunes, 10 Septiembre 2018 10:46

9 llibres per a una tardor calenta.

Escrito por

Tal com ja vaig fer a la primavera en aquest article, ara amb l'arribada d'un nou temps de canvi, no només meteorològic espero, m'agradaria proposar-vos una nova tanda de llibres. Seguint el mateix criteri que l'anterior vegada, es tracta d'una selecció de 9 llibres que encara no m'he llegit però que per diverses raons els tinc ja en la meva llista de pendents de compra i lectura. En aquesta ocasió, no obstant això, la creació d'aquest conjunt de recomanacions ha vingut determinada per la 36a Setmana del llibre en català per la qual passem el dissabte passat, per tant, en aquesta ocasió són llibres escrits (o traduïts) en català. Així que aquí va la meva llista de 9 llibres en català per a una tardor calentet de passions.

1. Amor a la brega de Blanca LLum Vidal. Poesia amb un títol molt suggeridor que, coneixent una mica a la poeta per altres textos, segur que no és una casualitat ni mer màrqueting. Des de l'editorial ens diuen que és “un poemari que també és un cant al canvi històric, a la transformació radical dels coses” i això fa que augmentin les meves expectatives. Ganes d'agafar-ho i degustar-ho.

Blanca LLum Vidal

 

Editorial: Pagès Editors.
Col·lecció: La Suda. Nº 211
ISBN: 978-84-1303-014-2
Número de pàginas: 112
Data de publicació: Agost 2018

2. Lluitar amb el diable de Ngũgĩ wa Thiong’o. Traducció de les memòries de presó d'aquest autor kenyà que va ser privat de llibertat per escriure obres de teatre en el seu idioma matern, el gĩkũyũ, del que ha estat gran defensor. És un autor que tinc pendent de llegir perquè, a més de la seva obra literària, té diversos assajos sobre descolonització de la ment i imperialisme lingüístic. Llegir el seu diari de presó crec que és una bona manera d'aproximar-se a la seva obra.

Editorial: Raig Verd.

Col·lecció: Ciclogènesi
ISBN: 978-84-16689-72-9
Número de pàginas: 288
Data de publicació:  setembre de 2018

Traducció de Josefina Caball


3. La part dels llops de Jann-Marc Rouillan. Una de les novetats que es poden trobar en Tigre de Paper i que no podria portar un millor tema: la història d'un guerriller anònim que va participar en les lluites obreres des dels anys 20. Amb pròleg de Joni D. i les mateixes característiques de Rouillan, fan d'aquesta novel·la una de les atraccions literàries d'aquesta tardor.

 

Editorial: Tigre de paper.

Col·lecció: Narratives
ISBN: 978-84-16855-31-5
Número de pàginas: 278
Data de publicació: setembre de 2018

Traducció de Oriol Valls

 

4. Des que els nens diuen mentides de Uxue Apaolaza. Aquest llibre ha estat una casualitat i una bona recomanació de llibreter. Anava buscant el nou llibre de Sònia Moll (del que us parlaré més endavant) i quan ja ho tenia a la mà explicant per què ho anava a seleccionar se'm va acostar el responsable de la caseta de Godall i ens va dir coneixeu a Uxue Apaolaza? Pregunta clau que va conjugar amb contes en basc i que va fer que els meus ulls s'il·luminessin. Sí, tinc una espècie d'addicció a la narrativa en basc i en concret al relat breu. Després indagant una mica, ha acabat per conquistar-me perquè, per la qual cosa he vist, els seus relats estan encaminats a desgranar la realitat i mostrar-la sense comoditat. Perfecte!

Editorial: Godall Edicions.

Col·lecció: Narrativa. número 12.
ISBN: 978-84-948407-6-0
Número de pàginas: 89
Data de publicació: setembre de 2018

Traducció de Pau Joan Hernández


5. Beneïda sigui la serp de Sònia Moll. Quan vaig veure que publicaven una recopilació dels seus articles, la meva decisió va ser clara: ho vull. Dos motius: m'agrada molt com escriu (i del que escriu, clar) l'autora i la recopilació d'articles és una molt bona forma de conservar-los i consultar-los perquè són com una espècie de càpsules del temps que es mantenen vigents, és a dir, missatges des del passat que t'adverteixen o t'il·luminen en el futur. (Ja em passa, per exemple, amb Foc a la barraca de David Fernàndez).

Editorial: Godall Edicions.

Col·lecció: «ἐλαία» número 11.
ISBN: 978-84-948407-5-3
Número de pàginas: 186
Data de publicació: setembre de 2018

 

6. Queda’t amb mi de Ayòbámi Adébáyò. Vaig parar esment a aquesta novel·la perquè l'anunciaven en la revista especial de Núvol para la La Setmana amb el següent titular: “Si no pots tenir fills ningú no t’hauria de considerar una dóna”. Missatge obvi, sí, però que en molts contextos cal discutir-ho, anunciar-ho i barallar-ho. Una novel·la que relata la història d'una parella que per la pressió de l'entorn ha de canviar la seva vida per una circumstància com és l'esterilitat, la maternitat i el contracte social. Una novel·la, recomanada fins i tot per Margaret Atwood, de la qual he pogut gaudir d'un tast i que ja m'ha intrigat per veure per on continua.

Editorial: Angle Editorial.

Col·lecció: Narratives, núm. 98
ISBN: 978-84-17214-14-2
Número de pàginas: 320
Data de publicació: març del 2018

Traduït per: Alexandre Gombau i Arnau

 

7. El sol i els seves flors de Rupi Kaur. Un llibre de poesia súperconegut “influencer” i feminista, repassem, poesia-feminista-famosa, això sí que és alguna cosa pel que parar esment. Quin enfocament té? Com està construído? És una recomanació que neix més des de la curiositat externa que des del coneixement de l'autora o el seu estil. Amb traducció al català de Bel Olid, diuen des de l'editorial que juga “amb la idea de renaixement després de la caiguda”. Molts ingredients interessants que augmenten la meva curiositat.

Editorial: Editorial Empúries

Col·lecció: EMPURIES NARRATIVA
ISBN: 978-84-17016-45-6
Número de pàginas: 256
Data de publicació: agost del 2018

Traduït per: Bel Olid

 

8. Teoria general de l'oblit de José Eduardo Agualusa. Est és un llibre que tinc pendent des de la primavera i que ho recomano ara perquè segueix estant en la meva llista i és una forma d'afermar-me en la idea. Aquesta novel·la ambientada al moment d'independència d'Angola, ens explica la història de Ludo que decideix, per les convulsions del moment, tancar-se durant 28 anys. És una novel·la que fa reflexionar sobre la política i història d'un país però també sobre la necessitat del diàleg, el perdó i, com assenyala el títol, la possibilitat d'oblit. Què més se li pot demanar a un relat? 

Editorial: Periscopi

Col·lecció: Antípoda
ISBN: 978-84-17339-03-6
Número de pàginas: 256
Data de publicació: gener del 2018

Traduït per: Pere Comellas Casanova


9. Els vulnerables de Julià de Jòdar. Aquesta última recomanació la faig des de l'autor, al que tenia des de fa molt temps en la meva llista de pendents; i des de la història, que ens submergeix en la Barcelona d'indústria i barraques, de començament de lluites socials i d'un laboratori on es busca el “Superhome metal·lúrgic”. Ficció per veure la realitat i reflexionar sobre ella.

Editorial: Comanegra

Col·lecció: Matar el monstre
ISBN: 978-84-17188-24-5
Número de pàginas: 176
Data de publicació: març del 2018

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Texto en castellano)

Tal y como ya hice en primavera en este artículo, ahora con la llegada de un nuevo tiempo de cambio, no sólo meteorológico espero, me gustaría proponeros una nueva tanda de libros. Siguiendo el mismo criterio que la anterior vez, se trata de una selección de 9 libros que aún no me he leído pero que por diversas razones los tengo ya en mi lista de pendientes de compra y lectura. En esta ocasión, sin embargo, la creación de este conjunto de recomendaciones ha venido determinada por la 36a Setmana del llibre en català por la que pasamos el sábado pasado, por lo tanto, en esta ocasión son libros escritos (o traducidos) en catalán. Así que ahí va mi lista de 9 libros en catalán para un otoño calentito de pasiones. (Por cuestión de tiempo no he podido buscar las ediciones (si existieran) en castellano, pero os las puedo buscar si así quisiérais). 

1. Amor a la brega (Amor a la bronca) de Blanca LLum Vidal. Poesía con un título muy sugerente que, conociendo un poco a la poeta por otros textos, seguro que no es una casualidad ni mero márketing. Desde la editorial nos dicen que es “un poemari que també és un cant al canvi històric, a la transformació radical de les coses” y esto hace que aumenten mis expectativas. Ganas de cogerlo y degustarlo.
2. Lluitar amb el diable (Luchar con el diablo) de Ngũgĩ wa Thiong’o. Traducción de las memorias de prisión de este autor keniata que fue privado de libertad por escribir obras de teatro en su idioma materno, el kikuyu, del que ha sido gran defensor. Es un autor que tengo pendiente de leer porque, además de su obra literaria, tiene varios ensayos sobre descolonización de la mente e imperialismo lingüístico. Leer su diario de prisión creo que es una buena manera de aproximarse a su obra.
3. La part dels llops (La parte de los lobos) de Jann-Marc Rouillan. Una de las novedades que se pueden encontrar en Tigre de Paper y que no podría traer un mejor tema: la historia de un guerrillero anónimo que participó en las luchas obreras desde los años 20. Con prólogo de Joni D. y las mismas características de Rouillan, hacen de esta novela una de las atracciones literarias de este otoño.
4. Des que els nens diuen mentides (Desde que los niños dicen mentiras) de Uxue Apaolaza. Este libro ha sido una casualidad y una buena recomendación de librero. Iba buscando el nuevo libro de Sònia Moll (del que os hablaré más adelante) y cuando ya lo tenía en la mano explicando por qué lo iba a seleccionar se me acercó el responsable de la caseta de Godall y nos dijo ¿conocéis a Uxue Apaolaza? Pregunta clave que conjugó con cuentos en euskera y que hizo que mis ojos se iluminasen. Sí, tengo una especie de adicción a la narrativa en euskera y en concreto al relato breve. Luego indagando un poco, ha terminado por conquistarme porque, por lo que he visto, sus relatos están encaminados a desgranar la realidad y mostrarla sin comodidad. Perfecto!
5. Beneïda sigui la serp (Bendita sea la serpiente) de Sònia Moll. Cuando vi que publicaban una recopilación de sus artículos, mi decisión fue clara: lo quiero. Dos motivos: me gusta mucho cómo escribe (y de lo que escribe, claro) la autora y la recopilación de artículos es una muy buena forma de conservarlos y consultarlos porque son como una especie de cápsulas del tiempo que se mantienen vigentes, es decir, mensajes desde el pasado que te advierten o te iluminan en el futuro. (Ya me pasa, por ejemplo, con Foc a la barraca de David Fernàndez).
6. Queda’t amb mi (Quédate conmigo) de Ayòbámi Adébáyò. Presté atención a esta novela porque la anunciaban en la revista especial de Núvol para la La Setmana con el siguiente titular: “Si no pots tenir fills ningú no t’hauria de considerar una dona”. Mensaje obvio, sí, pero que en muchos contextos hay que discutirlo, anunciarlo y pelearlo. Una novela que relata la historia de una pareja que por la presión del entorno debe cambiar su vida por una circunstancia como es la esterilidad, la maternidad y el contrato social. Una novela, recomendada incluso por Margaret Atwood, de la que he podido disfrutar de una cata y que ya me ha intrigado para ver por dónde continúa.
7. El sol i les seves flors (El sol y su flores) de Rupi Kaur. Un libro de poesía archiconocido “influencer” y feminista, repasamos, poesía-feminista-famosa, esto sí que es algo por lo que prestar atención. ¿Qué enfoque tiene? ¿Cómo está construído? Es una recomendación que nace más desde la curiosidad externa que desde el conocimiento de la autora o su estilo. Con traducción al catalán de Bel Olid, dicen desde la editorial que juega “amb la idea de renaixement després de la caiguda”. Muchos ingredientes interesantes que aumentan mi curiosidad.
8. Teoria general de l'oblit (Teoría general del olvido) de José Eduardo Agualusa. Este es un libro que tengo pendiente desde la primavera y que lo recomiendo ahora porque sigue estando en mi lista y es una forma de afianzarme en la idea. Esta novela ambientada en el momento de independencia de Angola, nos cuenta la historia de Ludo que decide, por las convulsiones del momento, encerrarse durante 28 años. Es una novela que hace reflexionar sobre la política e historia de un país pero también sobre la necesidad del diálogo, el perdón y, como señala el título, la posibilidad de olvido. ¿Qué más se le puede pedir a un relato?
9. Els vulnerables (Los vulnerables) de Julià de Jòdar. Esta última recomendación la hago desde el autor, al que tenía desde hace mucho tiempo en mi lista de pendientes, y desde la historia, que nos sumerge en la Barcelona de industria y barracas, de comienzo de luchas sociales y de un laboratorio donde se busca el “Superhombre metalúrgico”. Ficción para ver la realidad y reflexionar sobre ella.


 

 

 

 

 

Aquí comienza tu camino a la jungla. Inscríbete a nuestra newsletter.
Please wait
Esta obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivar 4.0 Internacional.
Las cookies facilitan la prestación de nuestros servicios. Al utilizar nuestros servicios, usted acepta que utilizamos cookies.
Más información De acuerdo