Jueves, 20 Diciembre 2018 10:44

Els 5 millors llibres en català 2018

Escrito por

De la mateixa manera que vam fer amb els llibres en castellà, volem dedicar-li un article als llibres en català. Aquest any hem llegit molts i molt bons, i no és exageració. Ens ha costat triar i sobretot deixar alguns a l'estacada. Assenyalar a més, que d'alguns dels llibres que us mostràvem en el primer article, com són el cas de El tresor de Lucio o Els anys d'Allende estan co-editats en català i que, per tant, d'alguna manera, també pertanyen a aquesta llista.
Com ens va passar amb els altres, els hem triat perquè ens han impactat, ens han entretingut i ens han ensenyat més. Tenim sempre la sensació de que la llista no és completa o és injusta, però també la satisfacció d'haver pogut posar-los sobre la taula, haver-los suat, manejat i debatut. Així doncs, us deixem el nostre Top 5 de llibres en català.
Top Libros 2018

 

 

Visca la vida! de Pino Cacucci (Ed. Tigre de Paper). Un text breu, fresc i vibrant ens ofereix un repàs de Frida Khalo com persona més enllà de la iconografia/marca de la que tracta d'apoderar-se el mercat. Un gran llibre per apropar-te a la persona i a tot el seu entorn i del que podem parlar de temes relacionats com són el masclisme o la mort. Us recordem la ressenya que vam fer aquí.

 

 


Top Libros 2018

 

 

Terra de ningú (Ed. Gatamaula/ Pol·len). Com ja us parlem en la ressenya, és una selecció de textos de diverses autores que recull el feminisme transversal sobre la independència de Catalunya des d'una àmplia mirada i qüestionant tots els papers. Un llibre de construcció popular emmarcat en el feminisme per abordar altres temes com són el internacionalisme, l'economia, la lingüística o la història que serveix per replantejar-nos moltes coses i no totes amb relació exclusiva a Catalunya.

 

 

 
Top Libros 2018

 

 

Leila Khaled. EL meu poble viurà de George Hajjar (Ed. Tigre de Paper). Una autobiografia d'una revolucionària, com mostra la seva portada, ens relata de forma molt propera la vida de Leila Khaled, el seu exili i la seva lluita. Una vida referent explicada de forma reflexiva que ens fa veure el seu aprenentatge i fer-ho nostre. Per a més detalls, us deixem el text que vam publicar relacionat.

 

 

 


Top Libros 2018

 

Teoria general de l’oblit de José Eduardo Agualusa (Ed. Periscopi). Des del terrat i reclosa per si mateixa a partir del començament de la independència d'Angola, Ludo es protegeix i observa un procés de lluites cobejoses, d'interessos oposats, de pors i falses valenties en una cruïlla històrica. 28 anys consumint-se i allunyant-se d'una realitat que, malgrat voler defensar-se, sempre imposa condicions. Textos a manera de diari combinats amb uns altres en tercera persona en un context històric d'agitació fan que aquesta novel·la sigui una reflexió sobre la mirada a curt abast.

 

 


Top Libros 2018

 

La noia del pantà de Joni D. (Ed. Tigre de Paper). La veritat és que en aquest cas s'hauria de parlar de la trilogia perquè són un veritable goig poder descobrir a través dels seus personatges les diferents generacions de lluita antifeixista des de finals de la Guerra Civil. En aquest cas, La noia del pantà ens relata la història d'un anarquista recentment sortit de la presó que s'enamora d'una noia argentina punk en la Barcelona pre-olímpica. Novel·les breus plenes d'acció i, també de reflexió que ens parlen d'amor, dolor i lluita. Vam tenir l'ocasió de parlar amb l'autor i comentar amb ell molts dels detalls.

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Del mismo modo que hicimos con los libros en castellano, queremos dedicarle un artículo a los libros en catalán. Este año hemos leído muchos y muy buenos, y no es exageración. Nos ha costado elegir y sobre todo dejar algunos en la estacada. Señalar además, que de algunos de los libros que os mostrábamos en el primer artículo, como son el caso de El tesoro de Lucio o Los años de Allende están co-editados en catalán y que, por tanto, de alguna manera, también pertenecen a esta lista.
De la misma forma que nos pasó con los otros, los hemos elegido porque nos han impactado, nos han entretenido y nos han enseñado más. Tenemos siempre la sensación de que la lista no es completa o es injusta, pero también la satisfacción de haber podido ponerlos sobre la mesa, haberlos sobado, manejado y debatido. Así pues, os dejamos nuestro Top 5 de libros en catalán.

Visca la vida! de Pino Cacucci. (Ed. Tigre de Paper). Un texto breve, fresco y vibrante nos ofrece un repaso de Frida Khalo como persona más allá de la iconografía/marca de la que trata de apoderarse el mercado. Un gran libro para acercarte a la persona y a todo su entorno y del que podemos hablar de temas relacionados como son el machismo o la muerte. Os recordamos la reseña aquí.

Terra de ningú (Ed. Gatamaula/ Pol·len). Como ya os hablamos en la reseña, es una selección de textos de varias autoras que recoge el feminismo transversal sobre la cuestión de la independencia de Cataluña desde una amplia mirada y cuestionando todos los papeles. Un libro de construcción popular enmarcado en el feminismo para abordar otros temas como son el internacionalismo, la economía, la lingüística o la historia que sirve para replantearnos muchas cosas y no todas con relación exclusiva a Cataluña.

Leila Khaled. EL meu poble viurà de George Hajjar (Ed. Tigre de Paper). Una autobiografía de una revolucionaria, como muestra su portada, nos relata de forma muy cercana la vida de Leila Khaled, su exilio y su lucha. Una vida referente contada de forma reflexiva que nos hace ver su aprendizaje y hacerlo nuestro. Para más detalles, os dejamos el texto que publicamos relacionado.

Teoria general de l'oblit de José Eduardo Agualusa (Ed. Periscopi). Desde la azotea y autorecluida a partir de que comienza la independencia de Angola, Ludo se protege y observa un proceso de luchas codiciosas, de intereses encontrados, de miedos y falsas valentías en una encrucijada histórica. 28 años autoconsumiéndose y alejándose de una realidad que, pese a querer defenderse, siempre impone condiciones. Textos a modo de diario combinados con otros en tercera persona en un contexto histórico de agitación hacen que esta novela sea una reflexión sobre la mirada a corto alcance.

La noia del pantà de Joni D. (Ed. Tigre de Paper). La verdad es que en este caso se tendría que hablar de la trilogía, por son una verdadera gozada poder descubrir a través de sus personajes las diferentes generaciones de lucha antifascista desde finales de la Guerra Civil. En este caso, La noia del pantà nos relata la historia de un anarquista recién salido de la cárcel que se enamora de una chica punk en la Barcelona pre-olímpica. Novelas breves llenas de acción y, también de reflexión que nos hablan de amor, dolor y lucha. Tuvimos la ocasión de hablar con el autor y comentar con él muchos de los detalles.

Aquí comienza tu camino a la jungla. Inscríbete a nuestra newsletter.
Please wait
Esta obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivar 4.0 Internacional.
Las cookies facilitan la prestación de nuestros servicios. Al utilizar nuestros servicios, usted acepta que utilizamos cookies.
Más información De acuerdo